Opis produktu
Jest olej rydzowy jednym z nielicznych olejów łatwo rozpoznawalnych po charakterystycznym zapachu i lekko korzennym smaku. Ma ciepłą, złocistą barwę.
Kolejną ciekawą jego cechę stanowi wysoka trwałość, mimo dużej zawartości prozdrowotnych a zatem łatwoutlenialnych kwasów tłuszczowych, wynikająca z naturalne bardzo wysokiej zawartości antyutleniaczy (z grupy tokoferoli, do których należy między innymi witamina E).
Skład kwasów tłuszczowych w tym oleju rydzowym jest bardzo korzystny dla naszej diety, a jedna łyżeczka dostarczyć może organizmowi niezbędną dzienna dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżających poziom „złego” cholesterolu i zapobiegających chorobom serca, układu krążenia (miażdżyce i inne) oraz problemom z nadwagą.
Ponadto zapobiega miażdżycy i chorobom układu krążenia, wspomaga przemianę materii, wspomaga odchudzanie, wykazuje pozytywne działanie na układ nerwowy. Ze względu na jego charakterystyczny korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z sałatkami, surówkami, ziemniakami, kaszą, śledziami, serami.